La versión de su navegador no está debidamente actualizada. Le recomendamos actualizarla a la versión más reciente.

 

 

 PETITA COL.LECCIÓ D'ANTICS APARELLS METEOROLÒGICS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

Joc meteorològic interactiu per nens ¡Anima't i aprèn amb nosaltres! 

Instruments meteorològics

 

 

 

Poseu-vos en contacte: 

Fields marked with * are required.

Meteoplanoles

 
 L' OBSERVADOR
 
 
Jordi Bober i Perpinyà. Aficionat a la meteorologia i la natura, Observador meteorològic de Planoles, amb dades desde 1991. Col·laborador de TV3 desde 1999, soci i cordinador comarcal del Ripollès de l´ACOM (Associació Catalana d’observadors Meteorològics), col·laborador del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya) en situacions de risc desde l´hivern 2003/2004,  membra de la XOM (Xarxa d´observadors meteorològics del SMC ) a partir del Maig de 2010,col.laborador del Fenocat (Xarxa Fenològica de Catalunya)  i col.laborador de l´AEMET (Agencia Estatal de Meteorològia).

També participa a diferents forums, revistes, pagines web i concursos de fotografia, ha fet xerrades i estudis sobre el clima del Ripollès i la vall de Ribes, hi ha col.laborat amb projectes, estudis, llibres i ràdio.
 
 
L'ESTACIÓ METEOROLÒGICA
 
 
L’estació de MeteoPlanoles consta: d’una gàbia meteorològica amb dos termòmetres oficials (un per les màximes i l’altre per les mínimes), un higròmetre, un psicròmetre, un baròmetre i  dos pluviòmetres Hellman, un de 200 mm i un altre de 120 mm. Dues estacions automàtiques, una Davis Ventage Pro2 i una Oregon scientific wmr928n, totes dues amb els seus sensors de temperatures,humitat,pressió... i els seus respectius pluviòmetres i anemòmetres. Totes dues estacions estàn conectades amb un PC.
 
 
 
 
L´estació automàtica de l´AEMET consta: d´una gàbia meteorològica amb un sensor de temperatura i humitat, un pluviòmetre i un pal de 10 metres d´alçada on hi ha instal.lat el panell i l´anemòmetre.
Totes aquestes dades son enviades via modem a la seu de l´AEMET.

 
DADES ACTUALITZADES CADA HORA
 
 
 
 
 
 

 

LA MEVA AFICIÓ A LA METEOROLOGIA

 

L’afició a la meteorologia sembla ser que la vaig iniciar als anys 80. Jo en aquella època era molt petit, ja que vaig néixer l’any 1975.

En els anys 80 van passar molts fenòmens, les grans nevades, els importants aiguats, anys molt freds..., tot això va fer aficionar-me per aquest món de la meteorològia.

 
 
ELS PRIMERS TERMÒMETRES

 

El primer termòmetre que jo recordo me’l van comprar els meus pares a l’any 1990 tips de veurem obrir la finestra de casa per mirar si feia fred o no.

El termòmetre el varem instal·lar al costat de la finestra, (per la part de fora asclar), per no haver d’obrir més la finestra. Era un termòmetre de màxima i mínima, els típics amb forma d´U, i jo cada dia el vespre mirava la temperatura màxima i mínima, (obrint altre cop la finestra) i l’apuntava en una llibreta, així fins l any 1996, que els pares hem van fer per Nadal un dels millors regals de la meva vida. El pare, que és fuster amb va fer una gàbia meteorològica de fusta, com les oficials. Varem anar a comprar uns termòmetres de màxima i mínima, un baròmetre, un higròmetre i un pluviòmetre i ho varem  instal·lar tot plegat en un prat al costat de casa.

Jo cada dia hi anava i apuntava les dades a la llibreta. Així es com em vaig fer observador meteorològic del meu poble,Planoles.

 
 

LA PRIMERA ESTACIÓ AUTOMÀTICA 

 

Després d’estar recollint dades amb l’estació meteorològica de forma manual, des de l’any 1996  i amb el gran ressò aconseguit desde l’any 1999, per haver sortit moltes vegades les dades de Planoles a l’espai del temps de TV3, l’ajuntament de Planoles amb va donar una subvenció per comprar una estació automàtica de la marca Devis, amb connexió a un Pc i així poder continuar amb la divulgació del municipi i tenir un millor estudi climatològic del poble.

L’estació automàtica es va posar en funcionament el Juliol del 2005, amb un molt bon rendiment dels aparells i amb la novetat d’un anemòmetre i panell  per la medició de la velocitat i direcció del vent.

DADES ESTACIÓ DAVIS ACTUALITZADES CADA DEU MINUTS

 

 

LA SEGONA ESTACIÓ AUTOMÀTICA

 

La segona estació automàtica va entrar en funcionament el Desembre del 2005. És una estació de la marca Oregon Scientific amb connexió a Pc i amb els aparells i  funcions molt semblants a la Devis. Aquesta segona estació es va comprar i es va instal·lar al costat de l’altre per contrastar i assegurar les dades.

 

 

L´ESTACIÓ DE L´AEMET


Aquesta estaciò es completament automàtica i es de l´agencia Estatal de Meteorologia, antic (INM) Instituto Nacional Meteorológico.
L´estació va entrar en funcionament el Juny del 2009.

Actualment es recullen dades de forma manual i automàtica,  per tal d’aconseguir un bon estudi climatològic de  Planoles.